Vad är fraktdragande vikt?

Ändrad den Fre, 18 nov., 2022 vid 11:03 F.M.

Fraktdragande vikt (förkortas fdv) är den vikten man betalar för, det vill säga den vikt som priset baseras på. Olika frakttjänster och transportsätt har i regel också olika debiteringsgrunder, och det kan även skilja mellan olika transportbolag.

Att ett paket är "skrymmande" innebär att fraktpriset debiteras efter volymen och inte den verkliga vikten. Grundregeln är att större och lättare gods är skrymmande, och mindre och tyngre gods baseras på den verkliga vikten.

Om den bokade vikten är lägre än den uppmätta vikten, eller om den fraktdragande vikten (kallat "skrymme") ger en högre fraktdragande vikt, så får man i de allra flesta fall räkna med att det är den högsta vikten som debiteras.